Contact informatie:


Praktijk Vica

Kerkepad 28 B

1619 AE Andijk


06-33753244

info@praktijkvica.nl

KVK nr: 68205287

Praktijk Vica © all rights reserved

Webdesign Hartendorp Fotografie

Meer informatie of een afspraak maken?

Home

Paardenwelzijn


Vanaf het moment dat je bij ons het terrein betreedt, zullen er dingen opvallen. Mensen merken vaak gelijk op dat wij geen dichte stallen hebben. Ze verbazen zich over de ruimte die onze paarden hebben en ervaren gelijk de rust die daarvan uit gaat. Paardenwelzijn is een belangrijk onderdeel van onze paardencoaching. Iedere paardencoach behoort hier aandacht aan te besteden. De paarden zijn tenslotte onze dierbare en waardevolle collega’s.


Door het volgen van onze coaching doe je naast persoonlijke wijsheid ook paardenwijsheid op. Je krijgt meer inzicht in de leefwereld van het paard. Zo willen we meer bewustwording creëren ten aanzien van wat een paard nodig heeft om blij en gezond door het leven te gaan. Wij hopen daarmee iedereen die hier komt te inspireren. Omdat paardenwelzijn voor ons zo belangrijk is, leggen we hier graag wat meer over uit op deze pagina.

Wat is de aard van een paard


Om prettig met een paard om te kunnen gaan, is het belangrijk om te begrijpen wat de aard van het paard is. Wat heeft een paard nodig om zich fijn en veilig te voelen bij ons als mens?


Het paard is van nature een prooidier, vluchtdier, kuddedier en een graasdier. Dit betekent dat het paard zijn veiligheid ontleent aan de kudde en altijd alert is op gevaar. In de kudde zijn duidelijke onderlinge regels. Dat geeft rust. Alleen een rustige en stabiele kudde kan goed reageren op gevaar en dus overleven. Er is daarbij één leider. Echter wisselt de leidende rol soms wel. Net wie er een goed plan heeft. Wie op dat moment in staat is om te doen wat het beste is voor de kudde. Indien het paard niet voldoende op ons als leider van de kudde vertrouwt, zal hij gehoor geven aan zijn vluchtinstinct. Een paard is namelijk altijd gericht op overleven. Indien vluchten in het contact met de mens niet kan, zal hij gaan vechten of zich afsluiten.


Vanuit zijn behoefte om te kunnen vluchten wanneer dat nodig is, leeft een wild paard op grote uitgestrekte vlaktes. Zo kunnen ze alles goed overzien. Ze trekken met de kudde rond en lopen daarbij tientallen kilometers per dag. Al lopende zijn ze op zoek naar water en eten. Ze grazen gedurende de dag zo’n 16 uur lang. Hun vacht is gemaakt om in elk seizoen een passende bescherming te geven. Hun hoeven zijn hard en sterk en dragen het paard met gemak zonder ijzers rond.


Het paard is van nature niet gemaakt om op te rijden. Wanneer er in het wild iets op zijn rug springt, is dit vaak een leeuw. Dit betekent het einde van het leven van een paard. Vanuit daar is een paard zo ingesteld dat hij van nature tegen gegeven druk in gaat. Daarnaast is een paard, net als wij mensen, linkshandig of rechtshandig. Wat betekent dat zijn lijf niet helemaal in balans is. Wat lastig of pijnlijk kan zijn op het moment dat iemand op hem wilt rijden. Met beide aspecten moet zorgvuldig rekening gehouden worden mocht je op een paard willen rijden.

Een tevreden en blij (coach) paard:


Wanneer je op zoek bent naar een professionele paardencoach of een plek om verantwoord les te nemen, let dan altijd goed op het paardenwelzijn. Een paardencoach met aandacht voor paardenwelzijn kan beter instaan voor de kwaliteit van de gegeven coaching. Een paard wat immers in zijn natuurlijke behoeften wordt voorzien, heeft geen eigen agenda die hij mee neemt de coachsessie in. Kijk dus goed naar hoe de paarden leven en durf hiernaar te vragen.


Naast een natuurlijke huisvesting trainen wij onze paarden voornamelijk op de grond. We maken hierbij gebruik van meerdere methodes en inzichten. Onze paarden krijgen daarbij ten alle tijden de ruimte om mee te denken en met ons te communiceren. Trainen is daardoor leuk voor beide partijen. Ben je benieuwd naar wat je allemaal met paarden op de grond kunt doen? Kijk dan dit leuke filmpje eens en laat je inspireren. Ook tijdens de coaching doen we vaak oefeningen die zijn afgeleid uit het grondwerk met paarden. Alles draait dan om onderlinge afstemming en heldere communicatie.

Benieuwd naar wat ”grondwerk” is met paarden?

Bekijk dit filmpje voor een leuke eerste indruk

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe onze paarden leven? Je bent altijd welkom om eens te komen kijken. We vertellen je hier graag meer over.